- Nachtelijke pijn in de knie of pijn na een tijd stilzitten
- Pijn bij het opstaan uit een stoel, traplopen en hurken
- Opgezwollen knie die soms warm aanvoelt
- De stand van uw knie is anders dan vroeger/normaal
- Verlies van spierkracht en vermoeidheid
- Bewegingsbeperking of stijfheid in de knie
- Beperking tijdens dagelijkse bezigheden
Versleten knie?
10 tips om de pijn
te verminderen
Ergotherapeut Joline Veerman geeft tips
Zeker 20% van alle ouderen krijgen helaas last van een versleten knie. De medische benaming voor een versleten knie is artrose: door slijtage of vermindering van de hoeveelheid kraakbeen in het kniegewricht raken de botten elkaar en doet elke beweging pijn. Artrose kan onder meer veroorzaakt worden door reuma, een ongeval of verkeerde stand van de botten (denk aan O-benen of X-benen). Artrose in de knieën is pijnlijk, maar gelukkig kunt u van alles doen om de pijn te verminderen.
Herken de symptomen van een versleten knie
Oorzaken van slijtage van de knie
Aandoeningen zoals artrose, reumatoïde artritis en slijmbeursontsteking zijn enkele oorzaken van slijtage in de knie. Ook overbelasting van het kniegewricht, bijvoorbeeld door overgewicht, kan voor pijn zorgen. Scoliose, bekkeninstabiliteit en een beenlengteverschil kunnen indirect verantwoordelijk zijn voor pijn in de knieën. Soms hoopt vocht zich op, wat ontstoken kan raken. Problemen met de doorbloeding in de knie, zoals bloedstolsels of spataderen kunnen ook pijn geven.
Deze video van Fysiotherapie4All laat zien welke problemen pijn in de knie kunnen veroorzaken:
Meest voorkomende aandoeningen van de knie
- Artrose
- Reumatoïde artritis
- Slijmbeursontsteking
Voorkom verdere slijtage
Hoewel in beweging blijven het beste advies is dat er is, kunt u zware bewegingen zoals traplopen beter vermijden wanneer u een versleten knie hebt. De artrose zal daardoor eerder toenemen. Niet voor niets plaatsen wij met grote regelmaat trapliften bij mensen met een versleten knie.
Een degelijke tweedehands traplift heeft u bij Smienk al voor € 1690,-.
We leggen u er graag alles over uit…lees verder
Wat is artrose in de knie?
Het kraakbeen tussen uw botten zorgt voor een soepele beweging. Bij mensen met knie artrose verdwijnt het kraakbeen geleidelijk en beweegt de knie uiteindelijk ‘bot op bot’. Dat zorgt voor pijn en kan zelfs een hoorbaar krakend geluid veroorzaken.
Het kraakbeen in je gewricht gaat in kwaliteit achteruit. Het wordt dunner, zachter en brokkelig. Je kan last krijgen van een ontsteking van de slijmvlieslaag in het gewricht. Je merkt dit door pijn, zwelling en warmte aan je gewricht. Direct onder het kraakbeen ontstaan verandering in het bot. Ook kunnen er aan de rand van het gewricht zichtbare en voelbare knobbels vormen.
In het eindstadium van artrose is bewegen vrijwel niet meer mogelijk. De enige remedie kan dan zijn om het gehele kniegewricht operatief te verwijderen en te vervangen door een knieprothese of kunstknie. Helaas komt niet iedereen in aanmerking voor een dergelijke operatie. In dat geval kan een traplift een goede permanente of tijdelijke oplossing zijn.
'Blijven bewegen!' adviseert ergotherapeut Joline Veerman
Een versleten knie of artrose in de knie kan veel pijn veroorzaken. Toch is het volgens ergotherapeut Joline Veerman van Full Mobility belangrijk dat mensen met artrose in de knie blijven bewegen. Hierbij zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar die wel de pijn kunnen verzachten.
In de video legt Joline uit welke hulpmiddelen daarvoor geschikt zijn.
10 tips: pijn bij versleten knie verminderen
1. Leg tijdens het slapen of zitten een kussen onder de aangedane knie
Een kniekussen zorgt ervoor dat uw knie tijdens het zitten of slapen ondersteund wordt. Daardoor liggen beide benen recht ten opzichte van het bekken. Dat is voor de wervelkolom en het bekken een gezondere houding. Het kussen helpt zo om pijn en druk op uw onderrug, heupen en knieën te verminderen.
2. Zorg voor een goede conditie en lichamelijke gezondheid
Een goede conditie is voor iedereen belangrijk. Op hogere leeftijd zijn de effecten van meer beweging en sport al na drie weken merkbaar en worden dagelijkse activiteiten een stuk makkelijk uitvoerbaar. Een goede conditie en algemene gezondheid kan klachten aan de knie helpen voorkomen.
3. Zwaar belastende activiteiten vermijden
Bij een versleten knie is het aan te raden om zwaar belastende activiteiten, zoals langdurig staan of zware dingen tillen, te vermijden. U kunt de klachten namelijk veel erger maken. Hierbij is het wel aan te raden om te blijven bewegen, aanzien beweging juist de knieën soepeler maken.
4. Zorg voor een gezond gewicht
Een hoog lichaamsgewicht geeft meer kans op artrose in de knieën. De knieën worden in dit geval vaak (te) zwaar belast. Zodra u afvalt vermindert de belasting op uw knieën en kunnen klachten weer verdwijnen.
5. Blijf bewegen als klachten nog niet zeer ernstig zijn
Deze tip klinkt wellicht tegenstrijdig. Maar uit onderzoek is gebleken dat juist beweging een verdere slijtage van het kniegewricht voorkomt. Bij mensen met een normaal lichaamsgewicht zorgt belasting van de knieën door bewegen juist voor een betere bescherming tegen artrose en andere knieproblemen.
6. Schakel de hulp van een fysiotherapeut of ergotherapeut in
De gevolgen van een versleten knie kunnen groot zijn. Gelukkig weet een fysiotherapeut of ergotherapeut precies hoe deze klachten voorkomen kunnen worden en kan u handige tips geven. Met een persoonlijk plan kan de fysiotherapeut of ergotherapeut ervoor dat de kracht in uw knieën terugkomt en dat de slijtage van de knieën beperkt wordt.
7. Probeer oefeningen te doen
Op internet, vooral YouTube, zijn allerlei oefeningen te vinden om uw knieën soepeler te maken en de pijn te verminderen. U kunt ook leren basishandelingen anders uit te voeren waardoor de knie minder belast wordt.
8. Medicijnen innemen of gel aanbrengen
Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar die de pijn kunnen verlichten. Bijvoorbeeld ontstekingsremmers (NSAID) of paracetamol. Daarnaast kan de apotheek u adviseren over verschillende pijnstillende gels. Deze gels brengt u aan op de momenten dat u het meeste pijn ervaart.
9. Een knieprothese overwegen
Een kunstknie of knieprothese is één van de laatste opties die een arts of fysiotherapeut aanraadt. Dit komt doordat een kunstknie op dit moment hooguit 10 á 15 jaar mee gaat. Daarom wordt eerst gekeken of u met fysiotherapie, gezonde voeding, medicijnen én hulpmiddelen uit de voeten kan. Als dat niet langer meer kan, wordt de ingreep overwogen.
10. Overweeg een traplift
Voordat u nadenkt over een ingrijpende operatie zoals een knieprothese, is het goed om na te gaan of dat u de pijn ook kunt verminderen met de installatie van hulpmiddelen in huis. Is de pijn in uw knie tijdens het traplopen bijvoorbeeld niet meer te verdragen, of komt u zelfs helemaal niet meer boven? Dan kan een traplift veel verlichting brengen.
Wacht niet te lang
Mevrouw van Doorn koos voor een tweedehands traplift van Smienk: “De traplift is geweldig! Ik hoorde van de mannen die hem geïnstalleerd hebben dat er ook veel mensen zijn die eigenlijk te laat zijn en vaak denken: ‘had ik dat nou maar eerder gedaan!’ Nou dat gaat mij niet gebeuren dacht ik. Ik heb nú last en ik wil nú een traplift hebben.” Bekijk hiernaast haar complete verhaal.
Bereken in 3 stappen wat een traplift voor u zou kosten!
Stap 1: is de traplift voor binnen of voor buiten?
Verder lezen
Meer informatie over versleten knieën en artrose vindt u op Thuisarts, een betrouwbare website met medische informatie en bij Reuma Nederland .
Ontvang vrijblijvend en kosteloos onze brochure!
Al meer dan 23.000 mensen die op zoek zijn naar een traplift vroegen bij ons een brochure aan. Lees alles wat u moet weten, zoals:
- Vergelijkingen van topmerken
- Duidelijke prijsinformatie
- Tweedehands of nieuwe traplift?
- Uitleg: Stap-voor-stap aankoop van een traplift
- Wie is Smienk Trapliften
- Binnen 2 werkdagen de traplift brochure in huis!