Heb ik last
van een evenwichtsstoornis?

Soms moeite met uw evenwicht?

Heeft u last van een draaierig gevoel? Voelt u zich duizelig als u opstaat, of bent u zelfs bang om flauw te vallen? Deze klachten kunnen symptomen zijn van een evenwichtsstoornis en worden vaak veroorzaakt door een storing in het evenwichtsorgaan. In sommige gevallen kan het ook zijn dat een lage bloeddruk of een ernstige verkoudheid voor een evenwichtsstoornis zorgt.

Evenwichtsorgaan

Oorzaak duizeligheid

Normaal gesproken zorgt het evenwichtsorgaan er samen met de hersens, ogen en spieren voor dat u zich stabiel kunt bewegen. Wanneer daar iets in mis gaat, wordt u duizelig. Het evenwichtsorgaan bevind zich in het binnenoor. Het is een bijzonder kwetsbaar orgaantje dat daarom verscholen ligt achter het rotsbeen, het sterkste bot in ons lichaam. Het evenwichtsorgaan werkt nauw samen met het gehoororgaan. Daarom komen evenwichtsklachten vaak voor in combinatie met gehoorklachten.

Ouderen Vallen Vaker

Kans op vallen neemt toe

Als u last krijgt van uw evenwichtsorgaan, kunt u last krijgen van duizeligheid, misselijkheid en zelfs een acute vorm van oorsuizen. Vooral bij mensen die ouder zijn dan 65 jaar komt duizeligheid veel voor. Als u dan ook last heeft van versleten gewrichten en/of verminderde kracht in de spieren, wordt de kans op vallen aanzienlijk vergroot. Dat is een gevaarlijke ontwikkeling: in Nederland is vallen in huis opgenomen in de top tien belangrijkste oorzaken van letsel en zelfs overlijden bij 65 plussers.

 

‘De kwaliteit van leven gaat achteruit [na een val], in veel gevallen voorgoed.’ – Trouw

Klik Hier Afbeelding

Voorkom een val van de trap

Een traplift zorgt ervoor dat u veilig de trap op en af kan. Geen angst meer om te struikelen door een duizeligheidsaanval!

 

Een degelijke tweedehands traplift heeft u bij Smienk al voor € 1690,-. We vertellen u er graag meer over op onze website: meer informatie.

Duizeligheid

Symptomen van een evenwichtsstoornis

  • Een draaierig gevoel en duizeligheid (draaiduizeligheid)
  • Het gevoel hebben flauw te vallen
  • Vaak gapen
  • Misselijkheid
  • Veel zweten
  • Oorsuizen

 

Het gevoel kan per persoon verschillen. Ga in elk geval altijd langs uw huisarts als u vaak uw evenwicht verliest of zich duizelig voelt.

Oorzaken evenwichtsstoornis

Een evenwichtsstoornis kan een symptoom zijn van verschillende aandoeningen, er zijn allerlei oorzaken mogelijk. Zo kan het zijn dat de evenwichtsstoornis een indicatie is van positieduizeligheid, de ziekte van Ménière, of migraine-duizeligheid. Aan de andere kant kunt u ook duizelig worden door een hevige verkoudheid of als u een te lage bloeddruk heeft. Bovendien kan het zijn dat meerdere oorzaken samen uw evenwichtsorgaan beïnvloeden. Daarom is het belangrijk dat u altijd langs uw huisarts gaat als u last heeft van uw evenwicht of duizeligheid.

 

Positieduizeligheid (BPPD)
BPPD is een vorm van draaiduizeligheid. Dit kan ontstaan na een snelle hoofdbeweging. Wat de oorzaak precies is, is nog niet bekend. Wel weten we dat de duizeligheid ontstaat in het evenwichtsorgaan. Het is de meest voorkomende aandoening in het evenwichtsorgaan. BPPD is een goedaardige aandoening, dit betekent dat het niet levensbedreigend is, maar het kan wel vervelend zijn.

 

De ziekte van Ménière
De ziekte van Ménière is een ziekte van het gehoor- en evenwichtsorgaan. De exacte oorzaak van de ziekte van Ménière is niet volledig duidelijk, maar het wordt verondersteld dat een combinatie van factoren een rol speelt. Een mogelijke factor is een abnormale ophoping van vocht in het binnenoor, wat leidt tot verstoring van het evenwichts- en gehoorsysteem. Symptomen van deze ziekte zijn duizeligheid en klachten aan het gehoor, zoals oorsuizen, gehoorverlies en een vol gevoel in het oor.

Evenwichtsproblemen voorkomen en verminderen

Als u minder kracht heeft in uw spieren, uw knieën versleten zijn of als u bijvoorbeeld medicatie gebruikt, dan is een evenwichtsstoornis een extra risico. Maar gelukkig zijn er een aantal dingen die u kunt doen.

 

Bewegen

Ten eerste is het belangrijk om in beweging te blijven. Daardoor blijft u fit en behoudt u uw spierkracht. Ga bijvoorbeeld een paar keer per dag een blokje om of werk in de tuin. Gaat wandelen wat lastiger? Schroom dan niet om een mooie wandelstok te gebruiken en ook voor het werken in de tuin zijn allerlei handige gereedschappen beschikbaar. Veel sportscholen bieden lessen aan voor 50-plussers, de oefeningen zijn mooi op u afgestemd en u ontmoet meteen nieuwe mensen.

 

Let op: wanneer u bijvoorbeeld een artroseknie heeft, dan kan een beweging als traplopen juist een negatief effect hebben. Overleg altijd met uw arts.

 

Maak uw woonsituatie zo veilig mogelijk

Ten tweede is het belangrijk om het in en om huis zo veilig mogelijk te maken. Bijna alle valincidenten onder 65-plussers gebeuren namelijk thuis. Verwijder drempels, zorg ervoor dat de routes die u loopt ruim en vrij van onnodige obstakels zijn en dat de vloer waar nodig van een antislip-laag is voorzien. Ook handig: beugels aan de muur van de toilet of badkamer. Er is van alles mogelijk!

 

Caroline van Herck, ergotherapeut dienst Hulpmiddelen van De Voorzorg, vult aan: “zorg er goed voor dat de trap vrij is van obstakels en vooral dat de trap goed verlicht is.”

 

 

Traplift

U vraagt zich misschien af waarom een artikel als dit op de site van een trapliftleverancier staat. Dat kunnen we makkelijk verklaren: we helpen regelmatig mensen die last hebben van een evenwichtsstoornis. Velen vermeden de trap al een tijdje, maar door de traplift kunnen ze weer moeiteloos gebruik maken van hun hele huis. Dat willen we voor iedereen, vandaar dus!

 

Op de dagen dat u zich goed voelt en naar boven wilt lopen, kunt u de rail van de traplift gebruiken als tweede trapleuning. En mocht u boodschappen, koffers of zelfs uw hondje naar boven of beneden willen brengen, dat kan natuurlijk ook. Maar bovenal zorgt een traplift ervoor dat u uw hele huis weer veilig kunt gebruiken en daardoor meer energie overhoudt voor de leuke dingen!

 

‘Veel mensen wachten te lang, maar ik dacht, dat gaat mij niet gebeuren. Ik heb nu last en wil er nu eentje hebben!’ – mevr. Van Doorn uit Wehl

 

Bent u nieuwsgierig naar wat een traplift voor u zou kunnen betekenen? We vertellen u er graag meer over! Kijk eens rond op onze site, bijvoorbeeld bij de kosten van een traplift of de voordelen van een tweedehands traplift.

 

Mevr. van Doorn is in haar nopjes

 

Mevrouw van Doorn koos ook voor een gebruikte lift van Smienk: “De traplift is geweldig! Ik hoorde van de mannen die hem geïnstalleerd hebben dat er ook veel mensen zijn die eigenlijk te laat zijn en vaak denken: ‘had ik dat nou maar eerder gedaan!’ Nou dat gaat mij niet gebeuren dacht ik. Ik heb nú last en ik wil nú een traplift hebben. De installatie verliep heel soepel. Helemaal geen rotzooi en wat er aan materiaal overbleef was binnen een mum van tijd weer het huis uit. Geweldig! Ja, en ik heb in alle rust uitleg gekregen en gezien hoe het werkte. Dat is geweldig gegaan allemaal.” Bekijk hiernaast haar complete verhaal.

Smienk

Bereken in 3 simpele stappen wat een tweedehands traplift voor u zou kosten

Bereken in 3 simpele stappen wat een tweedehands traplift voor u zou kosten

Traplift binnen
Traplift buiten

Verder lezen

Meer betrouwbare informatie over een evenwichtsstoornis en het evenwichtsorgaan vindt u op de websites van het UMC en het Duizeligheidscentrum. Meer over de Ziekte van Ménière en draaiduizeligheid vindt u op de website van Thuisarts. Informatie over valpreventie vindt u op VeiligheidNL. Overige informatie over het keel, neus en mondgebied vindt u op de website van de KNO-vereniging. Neem bij klachten altijd contact op met uw huisarts.